Maandag 12 maart heeft het project ZorgThuis zich gepresenteerd aan D66. In het kader van de campagne toert D66 door Nederland met een grote bus. Staatssecretaris Menno Snel zou samen met een groep vrijwilligers uit heel Nederland, samen met lokale politici van D66 een werkbezoek brengen aan het ZorgThuis in Winschoten. Helaas moest de staatssecretaris verstek laten gaan. D66 Tweede Kamerlid Rens Raemakers was wel aanwezig.

Projectleider Trees Flapper gaf een toelichting op het belang van technologie in de zorg. Ook de bevolking in Winschoten en omstreken wordt steeds ouder, blijven langer thuis wonen en tegelijkertijd neemt het aantal jongeren af. Om toch goede zorg te kunnen blijven geven, is het gebruik van technologie van groot belang. Technologie kan daarnaast de inwoners, cliënten en mantelzorger helpen om de redzaamheid te vergroten. Niet alleen zijn de mogelijkheden van technologie en welke hulpmiddelen er zijn nog niet bekend bij inwoners, ook studenten en medewerkers zijn nog onvoldoende bekend met deze hulpmiddelen. Het project ZorgThuis wil de mogelijkheden breed bekend maken zodat het gebruik toeneemt. Noorderpoort werkt hierin samen met zorginstellingen, gemeente, woningcorporatie en bedrijfsleven.

De delegatie van D66 maakte kennis met de CRDL, een hulpmiddel om contact te maken met mensen met dementie. Met behulp van verouderingspakken konden ze ervaren hoe het is om oud te zijn en met stramme vingers geld uit de portemonnee te moeten halen. Ook werden allerlei kleine hulpmiddelen en een seniorvriendelijke iPad gedemonstreerd.

De delegatie was onder de indruk van het project ZorgThuis, de doelstelling, de opzet en de wijze waarop ze ontvangen zijn. Tijdens dit werkbezoek is onderling ook druk gepraat en uitgewisseld. Zo ontstaan mooie verbinding waarop het project verder kan bouwen.

Met dank aan de studenten VP, MZ en multimedia.

Hetty Borra, Trees Flapper