Op woensdag 10 april vond de officiële opening plaats van het TSN ZorgTechnologiehuis De Ebbingepoort. Het TSN ZorgTechnologiehuis is een samenwerking tussen Woonzorgcentrum De Ebbingepoort en ZorgThuis Noorderpoort.

Binnen Woonzorgcentrum De Ebbingepoort is op de eerste etage een appartement ingericht, waarin technologische toepassingen worden gedemonstreerd die het mogelijk maken om langer zelfstandig te blijven wonen. Wethouder Inge Jongman opende deze kamer met behulp van een elektronisch deurslot. Genodigden konden vanuit de zaal via een beeldbelverbinding meekijken.

Technologie ten behoeve van zelfstandigheid
Een mooi voorbeeld van een technologische toepassing die in deze kamer wordt gedemonstreerd zijn de bewegingssensoren die de leefstijl van cliënten gedurende twee weken registreren en daarna op basis afwijkingen in dit leefpatroon kan rapporteren. Daarmee kunnen zorgverleners en mantelzorgers gericht de cliënt ondersteunen. Een andere toepassing die de zelfstandigheid van cliënten in stand helpt te houden, is een speciaal voor ouderen ontworpen tablet, de Compaan, waarmee cliënten kunnen beeldbellen met zorgverleners, hun lampen in en uit kunnen schakelen of boodschappen aan hun lijstje kunnen toevoegen.

Ondersteunen, scholen en adviseren
TSN en Noorderpoort creëren met het TSN ZorgTechnologiehuis ruimte waar studenten van Noorderpoort en medewerkers van TSN interactieve workshops, scholing en voorlichting verzorgen rond zorgtechnologie. Het doel is burgers te ondersteunen die regie willen houden op de zorg waarmee zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen, maar ook professionals te leren werken met en te adviseren over nieuwe technologie.